Automata ajtók

Az automata ajtók a modern lüktető életritmushoz szorosan alkalmazkodó nyílászárószerkezetek.

Használatuk nagy forgalmú helyeken sok gyalogos áthaladásának a lehetőségét oldja meg olyan módon, hogy közben megtartja a hagyományos nyílászárókkal szembeni előnyös tulajdonságait.

Úgy mint a biztonságos és automatikus nyitás-zárás, kicsi helyigény, nagy szabad áthajító nyílásméret, kedvező üzemeltető költségek.

A dinamikus ajtómozgás minimális energiaveszteséggel valósul meg (a fűtési-hűtési energiaveszteséget lecsökkenti  a legkisebb mértékre), mindemellett hosszú élettartammal rendelkeznek nagy forgalom esetén is.

Megkülönböztetünk az automata ajtók között egy vagy két irányú toló, egy vagy két szárnyű nyíló, harmonika toló, íves toló, teleszkópos toló valamint forgó ajtóváltozatokat.

A tolóajtók lehetnek mozgó és fix elemekből álló együttesek is. A minden esetben kötelezően biztonsági üvegezés, lehet hőszigetelt, vagy hőszigetelés nélküli. A mozgó ajtószárnyaknál választás kérdése, hogy a nagyon stabil és erős alumínium keretes változatot, vagy a különleges dizájnnal rendelkező keret nélküli üveget választjuk.

A harmonika és teleszkópos toló ajtók elsősorban rendkívül helytakarékos működési helyigényük miatt praktikusak.

A forgó ajtók különösen nagy gyalogos áteresztő képességgel bírnak,  szinte folyamatos üzemre vannak tervezve és hőszigetelési tulajdonságaik az automata ajtók közül a legjobbak. Egyes változatukat a közlekedési funkció mellett kialakításuk révén reklámcélokra is lehet használni.

Az automata ajtók beépítése akkor a legjobb és a legegyszerűbb, ha a beépítésük helye tervezve van.